Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Toisaalta tutkija, toisaalta opiskelija: jatko-opinnot välitilana

Väitöskirjatutkija, jatko-opiskelija, tohtorikoulutettava…nämä ovat kaikki nimityksiä, joilla väitöskirjaansa valmistelevaa, maisteriksi valmistunutta henkilöä kutsutaan. Toisaalta tutkija, toisaalta opiskelija – joskus väitöskirjatutkijan voi olla vaikea identifioitua ammatilliseen identiteettinsä, kun sekä omat että muiden odotukset vaihtelevat opiskelijan ja tutkijan väliltä.

Väitöstä pidetään yleisesti ”ajokorttina akateemiseen maailmaan”. Kuitenkin, yhä useammin väitöskirja koostuu nykyään vertaisarvioiduista artikkelista, joiden vaatimukset sokkoarviointeineen ovat yhtäläiset jo väitelleiden tutkijoiden kanssa. Väitöskirjatutkija opettaa kursseja ja pitää luentoja, arvioi oppilaiden esseitä, ja osallistuu alansa konferensseihin.

Kuitenkin, väitöskirjaansa valmisteleva on vielä virallisesti opiskelija, jatko-opiskelija. Väitöskirjatyössä on mahdollisuus saada neuvoja ja tukea kokeneemmilta ohjaajilta, mahdollisuus olla vielä keskeneräinen tutkija. Keskeneräisiä olemme kaikki, mutta jatko-opiskelija on sitä luvan kanssa.

Ympäriltä tulevat odotukset ja ajatukset nuoren tutkijan identieetistä pistävät omankin pään pyörälle: Yliopiston johtohenkilö voi huolettomasti tehdä selväksi pitävänsä väitöskirjatutkijoita pelkästään opiskelijoina, kun taas toinen professori kysyy mielipidettäsi kuin vertaiseltaan. Isoäitini taas totesi: Jaa mitä, saatko sinä opiskelusta palkkaa! No sehän on kiva.

Oma lähestymistapani asiaan on melko mutkaton, miellän itseni enemmän nimenomaan väitöskirjatutkijaksi: Saan työstäni palkkaa, olen julkaissut vertaisarvioituja artikkeleita, ja väitän tietämäni tutkimukseni aihepiiristä enemmän kuin moni muu. Uskon, että asennoituminen väitöskirjatyöhön nimenomaan tutkijan ammatillisesta identiteetistä käsin on myös motivoivampaa.

En väitä, että väitöskirjatutkija olisi tutkijana millään tavoin valmis. Mutta toisaalta, onko sitä milloinkaan? Itse toivon, että kehittyisin tutkijana (ja tietenkin ihmisenä) koko elämäni. Olisi masentavaa, jos kirjoittaisin parhaimmat artikkelini nyt, ja loppu-urani olisi vain alamäkeä.

Ottakaamme siis jatko-opinnot mahdollisuutena olla tutkijan raakileita, joilla on koko elämä aikaa kehittyä.

Kuva: Twitter
Advertisement

5 comments

  1. Hienoa pohdintaa tutkijan ja jatko-opiskelijan identiteetistä. Voimme siis jo ammatillisessa mielessä mieltää itsemme tutkijoiksi (vaikka emme saisikaan tutkimuksen tekemisestä palkkaa), mutta samalla olemme tieteenharjoittamista vielä opiskelevia ja siinä(kin) mielessä keskeneräisiä. Toisilla meistä on työnantajana yliopisto tai muu tutkimuslaitos, mutta vaikka osalla meistä ei ole tutkijan työtehtävää, emme silti ole ”harrastelijatutkijoita”, vaan teemme tutkimusta yhtä vakavasti otettavina tieteenharjoittajina kuin palkkaa saavat kollegamme.

    Tästä huomaa, miten tärkeitä erilaiset käsitteet ovat ja niillähän me tutkijat operoimme. Käsitteet jopa määrittävät sitä, millaisiksi miellämme itsemme ja millaisiksi toivoisimme muiden mieltävän meidät. On tärkeää ”lukita” nämä käsitteet ainakin mielessämme, niin kuin olet tehnyt. Silloin voimme yhtä huolta kevyempinä jatkaa tutkijan raakileina 🙂

    Tykkää

  2. Nämä jatko-opiskelija ja väitöskirjatutkijan nimikkeet välittävät kieltämättä erilaisia tunnelmia ja latauksia. Jatko-opiskelija painottaa enemmän keskeneräisyyttä, eli opiskelijuutta, vaikka henkilö on jo maisteri ja siinä mielessä kertaalleen valmis ja täysivaltainen toimija. Väitöskirjatutkija taas kuulostaa jo valmiiksi asiantuntijalta, joka tekee ammattitaitoisena henkilönä akateemista tutkimusta. Ehkä kuitenkin haluaisin mieluummin oikaista ryhtiä ja profiloitua väitöskirjatutkijaksi, ammattilaiseksi ja ehdottomasti vakavasti otettavaksi toimijaksi. Sisäisesti kuitenkin säilyttäen halun opiskella ja oppia avoimesti uusia asioita, sillä maailma muuttuu kuitenkin ajan mittaan sekä tutkijan on seurattava kehitystä.

    Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: